Bästa CMS 2018

CMS - content management system - är en hörnsten i webbproduktion och ryggraden för varje modern webbplats med behov av kontinuerlig uppdatering. Sen tidiga 2000-talet har content management-systemen blivit allt mer sofistikerade och komplexa, och mångfalden har exploderat.

Daniel Castaño
Daniel Castaño

För inte speciellt länge sedan dominerade CMS, dyra både i utveckling och licenskostnader. Men idag finns en uppsjö open source-alternativ som drastiskt har förändrat landskapet.

Fyll i formuläret och ladda ned guiden: "10 nyckelfrågor inför varje webbprojekt":

Wordpress, Drupal, Silverstripe, ProcessWire, Joomla är bara några exempel. Magento och Übercart ett par andra, men för e-handelsplatser. CodeIgniter, Ruby on Rails och Laravel är ytterligare exempel på open source, men nu är vi inne på ramverk. Listan över alternativ är oändlig och växer varje dag.

När man köper en ny webbplats brukar "Vilket CMS är bäst för oss?" vara en av de frågor som det läggs allra mest tankemöda bakom. Ska vi välja Wordpress eller Drupal?, brukar köparen fundera över. Och många webbyrårer lägger fram sina specialistkunskaper för ett visst CMS som sitt mest unika säljargument, eller att de är aktiva medlemmar inom den ena eller andra open source-communityn.

Vi på Tiny Mondo tror inte att den här typen av frågeställning ger så mycket, eller att kunden tjänar ett dugg på om någon har blivit årets Drupal-byrå, det må vara en tjusig utmärkelse. Och här är skälen:

Ett CMS kan användas och tillämpas på många olika sätt, men valet av system är egentligen ingen garanti för någonting.

Samtidigt är inte ett och samma CMS det optimala valet för varje webbplats. Många webbyråer pushar för ett visst CMS. De har utvecklare som är utbildade i det, ett arbetsflöde som fungerar och en kodbas de kan återanvända. Allt det är självklart viktigt för webbyrån i fråga, men inte för kunden. Med andra ord - gör ett val som passar er och inte bara webbyrån.

Tekniken (CMS:et i det här fallet) ska vara transparent för användaren. Det som spelar roll är stabilitet, hur lätt det är att jobba med, hur lätt det är att uppdatera/underhålla, SEO, för att nämna det viktigaste. Vad som händer under ytan eller vad CMS:et heter bör vara mindre intressant, så länge det fungerar bra och gör sitt jobb.

Tekniken går konstant framåt. Ett CMS som ansågs vara det bästa för bara några år sedan, kan redan ha blivit omsprunget av modernare, bättre alternativ. Många hänger kvar vid gamla val för att det helt enkelt är för jobbigt - och dyrt - att lära sig ett nytt, även om det är nödvändigt i långa loppet. Eller helt enkelt för att man saknar intresse. Alltför många kör med skygglapparna på och litar blint på att ens gamla trotjänare fortfarande är de bästa.

Men frågan återstår  - vilket CMS är egentligen det bästa valet? Om du kom hit för att söka efter svaret på det så blir du besviken.

Det finns inget "bästa CMS-val".

Först måste man sätta sig ned och samla ihop kriterier och krav.

Man kan följa trender och kolla upp statistik för olika CMS, till exempel med sajter som builtwith.com. Man kan också börja med att be om hjälp med att sätta ihop en långsiktig strategi och ett mål för sin webb. Sedan kan man börja titta på tekniska frågor och val. Och du kommer nog att bli förvånad när svaren förmodligen inte blir de du hade förväntat dig.

Kontakta mig om du vill veta hur vi resonerar kring webbutveckling!

Daniel Castano
+46 739 123 777
daniel@leadsfabriken.se

Lea nuestra Política de Cookies, nuestra Política de Privacidad, y el Aviso Legal